PUUTARHA,

VARIKKO GALLERIA, 2019

Puutarha on kahden Helsinkiläisen taiteilijan yhteisnäyttely. Uosukainen ja Hyvärinen tuntevat toisensa jo opintojen alkuvaiheesta. Ensimmäinen lauttamatka Suomenlinnaan Taidekoulu Maan ilta-linjan opintoihin vuonna 1995 oli alkusysäys pitkään kestäneelle ystävyydelle.

Puutarha-yhteisnäyttely käsittelee ihmisen luontosuhdetta. Luonto antaa ihmiselle elämän, ravinnon, terveyden, ilman, jota hengitämme ja tuo psyykkistä sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Luonto myös lääkitsee ihmistä. Ihmisen ja luonnon välinen suhde tuntuu kuitenkin olevan epätasapainossa. Ihmisen tavat riistää korvaamatonta elinympäristöä alkavat käydä kestämättömäksi. Meret tukehtuvat muoviin, ilmasto lämpenee, metsät hakataan paljaiksi sekä yhä useampaa lajia uhkaa sukupuutto. Huoli luonnon tilasta aiheuttaa monille ahdistusta ja herättää monenlaista pohdintaa.

Hyvärinen ihmettelee ihmisen ajattelemattomuutta suhteessa luontoon ja ympäristöön. Hän haluaa tuoda maalauksiensa kautta esiin luonnon mahtipontisuutta, sen värikkyyttä, muotokieltä ja aistikkuutta. Hän ei voi tajuta sitä, miksi ihminen sahaa oksaa, jolla hän istuu. Tällä menolla taulujen värit häipyvät eikä tulevaisuudessa enää ole tekijää ja katsojaa. Hän toivoo, että kykenee taiteellaan herättämään ihmisiä ulos hyöty- ja materia-ajattelusta, näkemään laajemmin ja tuntemaan, kuinka rikkaita me jo olemme, niin henkisesti kuin materiaalisesti. Puutarha, jossa elämme on valmis.

Uosukainen haluaa tuoda keraamisilla hahmoilla keskusteluun ilmasto-ahdistuksen eri puolia. Mitä keinoja meillä on käsitellä ympäristön tilaan liittyvää ahdistusta? Uosukaisen tarhuri hahmot tuntuvat huolehtivat jostain vai onko niiden tarkoitus vain rauhoitella ja luoda tila, jossa on kuitenkin toivoa? Rujojen pöllöjen katse on arvoituksellinen. Kysyvätkö ne jotain vai ovatko ne vain tyytyneet kohtaloonsa?

Marjo Hyvärinen on opiskellut taidetta mm. Taidekoulu Maassa, Vapaassa taidekoulussa, Pohjoismaisessa taidekoulussa ja valmistui vuonna 2013 kuvataidepedagogiksi Snellman korkeakoulusta. Hän on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2000. Marjo Hyvärisen teoksia löytyy yrityksistä sekä yksityiskokoelmista.

Riitu Uosukainen on työskennellyt keramiikkataiteen parissa Helsingin Kaapelitehtaalla vuodesta 2000. Hän on valmistunut Kuopion Muotoiluakatemiasta keramiikka-alan artenomiksi vuonna 2000 ja suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Hämeen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018. Riitu Uosukaisen teoksia on Valtion ja HUS:n taidekokoelmassa sekä useissa yksityiskodeissa.